Det okkuperte Oslo

Tysk høsttakkefest 4.oktober 1941.

Informasjon til bilde øverst: Tysk høsttakkefest på Universitetsplassen i Oslo den 4. oktober 1941. Midt i bilde ses Rikskommisær Josef Terboven. Til venstre for Terboven står Paul Nikolaus von Falkenhorst, øverstkommanderende for de tyske styrkene i Norge fram til 1944. Rett bak Terboven ses bakhode på Vidkun Quisling.

Bildene i dette fotogalleriet stammer fra en tysk mann som tjenestegjorde som marinegast i den tyske Kriegsmarinen i Oslo 1940-1941. På lik linje med dagens turister, tok den tyske okkupanten bilder av severdigheter og begivenheter. Bildene gir et godt innblikk i hvordan byen var preget av tyske tradisjoner og symboler som ikke fantes i Norge før krigen. Nazi regimet brukte også symboler, bannere og flagg i langt større grad en norske myndigheter. Den 4. oktober 1941 var tusenvis av mennesker samlet ved universitetsplassen, og store tyske symboler preget området.

Bildene i dette fotogalleriet er hentet fra et tysk fotoalbum som inneholder over 180 bilder fra Oslo 1940-1941. På denne siden finner du de første bildene fra albumet vi publiserer, mange flere kommer så følg med!


Foto: Festningsverk.no

Arkivnummer 6522
Arkivnummer 6522

Informasjon til bilde over: Rikskommisær Josef Terboven ankommer den tyske høsttakkefesten på universitetsplassen den 4. oktober 1941. Bygningen i bakgrunn er Nasjonalteateret. Den tyske høsttakkefest på Universitetsplassen samlet tusener av mennesker, som overvar høitideligheten. Midt på plassen var det reist en «høststang» med et stort opbygget podium omkring. På bilde ses trappa opp til podiumet og deler av høststangen. På universitetsbygningene var fasadene pyntet med mange flagg og på universitetstrappens nederste avsats var det reist en talerstol, smykket med store rognebærklaser og granbar og flankert av kornnek. Ved siden av talerstolen bugnet det av markens grøde, store gresskar, gulerotbunter og blomkål, vindrueklaser og annen frukt. Rundt omkring var plassert bondens viktigste redskaper under optagningen, hakker, spader og grep.


Foto: Festningsverk.no

Arkivnummer 6524
Arkivnummer 6524

Informasjon til bilde over: En journalist fra NRK filmer et tysk orkester som deltar på høsttakkefesten på universitetsplassen i Oslo den 4. oktober 1941. Se skjermdump fra filmavisen nedenfor. Opptakene kan ses i sin helhet på linken: Filmavisen oktober 1941


Foto: Skjermdump fra NRK filmavisen

Sjermdump fra filmavisen
Sjermdump fra filmavisen

Informasjon til bilde over: Skjermdump fra Filmavisen 1941, bilde viser opptaket som NRK journalisten som ses på bilde ovenfor tar.


Foto: Festningsverk.no

Arkivnummer 6519
Arkivnummer 6519

Informasjon til bilde over: Tysk soldat på høstakkefest ved Universitetsplassen i Oslo lørdag den 4. oktober 1941. På bilde ses deler av talerstolen som var reist på universitetstrappens nederste avsats, smykket med store rognebærklaser og granbar og flankert av kornnek. Ved siden av talerstolen bugnet det av markens grøde. Det var flere mindre høststenger som var reist på Universitetsplassen i tillegg til den store som sto på podiumet. En av de mindre høststengene ses til høyre bak talerstolen.


Kjente bygninger

Foto: Festningsverk.no

Arkivnummer 6477
Arkivnummer 6477

Informasjon til bilde over: Østbanen er pyntet med tyske symboler i forbindelse med propagandaministeren Joseph Goebbels sitt besøk i Oslo den 28. november 1940. Offisielt skal Goebbels  besøke tyske tropper, men det ryktes at han også vil sondere stemningen i landet etter innsettelse av de kommissariske statsrådene og rapportere tilbake til Hitler


Foto: Festningsverk.no

Arkivnummer 6471
Arkivnummer 6471

Informasjon til bilde over: Oslo Rådhus sto ferdig, støpt i armert betong og forblendet med håndbanket murstein i november 1936. Enkelte kontoretasjer kunne tas i bruk før krigsutbruddet i 1940, men arbeidet med å ferdigstille bygget stoppet under krigen. Bilde er tatt i 1940 og byggestillaset kan fortsatt ses nederst til høyre på bygget. 


Foto: Festningsverk.no

Arkivnummer 6570
Arkivnummer 6570

Informasjon til bilde over: Tyskerne forklarte V-tegnet som en forkortelse for Viktoria, et fortysket navn på seiersgudinnen Victoria i romersk mytologi, men også for Vergeltung (tysk for «gjengjeldelse»). Også i Norge ble tyskernes Viktoria-kampanje gjennomført med full styrke fra juli 1941. Den tyskkontrollerte pressen gjenga avisartikler, annonser og tegninger der en forklarte V-symbolikken. Vegger og gjerder fikk også påmalt det samme tegnet, mens posthornfrimerker og andre bruksmerker ble overstemplet med en svart V. Flere saboterte den tyske kampanjen ved å lime disse V-frimerkene opp-ned på brevene de sendte. Fasaden på Stortingsbygningen og Rådhuset ble utstyrt med en kjempestor V.


Foto: Festningsverk.no

Arkivnummer 6472
Arkivnummer 6472

Informasjon til bilde over: På bilde ses slottet i Oslo 1940-1941. En viktig måte å holde tyskerne ute av Slottet på var å fylle det med annen virksomhet. I Oslo måtte mange norske myndigheter gi kontorene sine til tyskerne. En del av disse fikk nye kontorer på Slottet. Hver mulige krok ble gjort om til arbeidssted for folk fra forskjellige offentlige kontorer. Både Slottskapellet og Store festsal ble brukt som lager. Høsten 1941 hadde 250 personer arbeidsplass på Slottet. I februar 1942 gikk det ikke lenger. Da ble lederen for de norske nazistene, Vidkun Quisling, ministerpresident. Han sørget for at de som hadde fått kontorer ble kastet ut, og tok Slottet i bruk til seg og sine menn. Han innredet kontoret sitt, rikskanselliet, i det som egentlig var Kongefamiliens dagligstue.


Foto: Festningsverk.no

Arkivnummer 6537
Arkivnummer 6537

Informasjon til bilde over: I Ekebergskråningen ble det etablert flere skytestillinger og bunkere og på Åsberget ved Sjømannsskolen var det kanonbatteri med kapasitet for 15 kanoner. Det tyske luftforsvaret, Luftwaffe betjente dette batteriet, med mannskapene forlagt i en egen liten leir i dalsøkket nær det store helleristningsfeltet. Sjømannsskolen ble benyttet som navigasjonsskole for den tyske marinen og Ekebergrestauranten var rekvirert til radiostasjon, mens det i Rosendalsveien var anlagt en plottestasjon. På bilde ses Sjømannskolen med hakekorsflagg 1941.


Foto: Festningsverk.no

Arkivnummer 6491
Arkivnummer 6491

Informasjon til bilde over: I 1889 kjøpte Kristiania Kommune Frognerseteren av Heftyes enke. Kommunen satt straks i gang å bygge deler av det som er dagens Frognerseter. I 1891 sto det som er den eldste delen av huset ferdig. Huset er tegnet av arkitekt Holm Munthe og er holdt i den tidstypiske dragestilen. Stedet har alltid vært drevet som kafé/restaurant uten overnatting. På bilde ses tyske marinegaster ved Frognerseteren i 1941.


Foto: Festningsverk.no

Arkivnummer 6513
Arkivnummer 6513

Informasjon til bilde over: Under hele krigen var Frognerseteren upåklagelig godt besøkt av de tyske okkupantene. I nesten alle tyske fotoalbum fra Oslo 1940-1945 er det bilder av tyskere som koser seg på Frognerseteren. Oslo kommune var eier av Frognerseteren også under krigen, men driften av restauranten var det Karl A. Samuelsen som sto for. Han drev Frognerseteren fra 1920 til 1971. Vi er ikke kjent med om det var ønskelig eller påtvunget at store deler av kundekretsen var fra okkupasjonsmakten. På bildes ses tyske marinegaster ved Frognerseteren 1941.


Foto: Festningsverk.no

Arkivnummer 6515
Arkivnummer 6515

Informasjon til bilde over: Tyske soldater og marinegaster som nyter de fredfulle omgivelsene på Frognerseteren i Oslo i 1941. Legg merke til at det er brodert "Frognerseteren" på duken på bordet.


Tysk krigskirkegård på Ekeberg

Foto: Festningsverk.no

Arkivnummer 6536
Arkivnummer 6536

Informasjon til bilde over: Ekeberg krigskirkegård var en æreskirkegård for tyske soldater på Ekeberg i Oslo. Opprettelsen ble kunngjort i Deutsche Zeitung in Norwegen den 20. mai 1940. Den skulle bli på hele 950 mål, og dermed være den største gravlunden i Norge. Kirkegården ble anlagt på oversiden av den såkalte Svenskesletta like ved Ekebergrestauranten og bak Sjømannskolen. Den hadde da den ble nedlagt i 1952/1953 2956 graver, som ble flyttet til Alfaset krigskirkegård..


Foto: Festningsverk.no

Arkivnummer 6474
Arkivnummer 6474

Informasjon til bilde over: Tyskerne bygget et stort trappeanlegg ved den tyske krigskirkegården på Ekeberg. I dag er hele området nyetablert som en del av Ekebergparken med nye, slyngede hellelagte trapper, gangveier, benker og beplantninger. Trappene er en nyfortolkning av det opprinnelige trappeanlegget. Bare plattingen nederst i anlegget er bevart av det tyske trappeanlegget. På denne måten er også en del av historien om den annen verdenskrig integrert i Ekebergparken uten å være et istandsatt tysk krigsminne. På bilde ses trappeanlegget slik det fremsto i 1941.


Foto: Festningsverk.no

Arkivnummer 6538
Arkivnummer 6538

Informasjon til bilde over: Ved Oslo-besøk av høyere tyske offiserer og partitopper som blant andre Joseph Goebbels og Heinrich Himmler, ble det foretatt bekransninger. Da Himmler besøkte Oslo 28. januar 1941, var noe av det første han gjorde å legge ned en krans her, før han dro ned og studerte helleristningene ved Sjømannsskolen. På bilde ses blomsterkranser ved den tyske ørnen ved krigskirkegården på Ekeberg.


Se flere bilder fra krigen på Facebook!

"Bilder fra Norge 1940-1945"

Se flere bilder fra andre verdenskrig på Facebook. Gruppen er for historisk interesserte og publiserer daglig bilder fra hele Norge under de dramatiske okkupasjonsårene. Klikk på linken nedenfor for å bli med i Facebook gruppen "Bilder fra Norge 1940-1945".

Link: Bilder fra Norge 1940-1945


Siste nytt fra Festningsverk.no

Nyheter

Vardås fort Nøtterøy

april 08, 2020

Tyskernes gigant kanon på Nøtterøy. På slutten av andre verdenskrig bygget tyskerne et gigantisk anlegg på Nøtterøy i Vestfold. Like i nærheten anla de en stor fangeleir med sovjetiske krigsfanger. Krigsfangene ble brukt som arbeidskraft under særdeles vanskelige forhold. De...